Jeotermal enerji kaynakları elektrik üretiminden başlayıp balık çiftliklerine kadar ki süreçlerde entegre bir şekilde kullanım imkanı vermektedir.
Yüksek sıcaklıklı bir jeotermal kaynak öncelikle Jeotermal Elektrik Santrali (JES) aracılığıyla elektrik üretiminde kullanıldığı gibi bölgesel ısıtma ve topraklı veya topraksız modern seralarda ısıtma amaçlı da kullanılabilmektedir.
Genellikle Jeotermal elektrik santrali ve bölgesel ısıtma sistemlerinin dönüş suyu topraklı veya topraksız seralarda kullanılmaktadır. Jeotermal kaynaklar daha çok topraksız modern seralarda kullanılmaktadır. Jeotermal kaynağın ısı ve mineral dengesi rezervuarın durumunu etkilemeyecek kadar değişmemişse eğer termal tesisler de balık çiftliklerinde de seralara entegre olarak kullanılır.
Jeotermal kaynağın kullanımından sonra kalan dönüş suyu reenjeksiyon kuyuları aracılığıyla rezervuara geri basılır. Böylelikle jeotermal kaynaktan hem entegre bir kullanım imkanı sağlanmış olur hem de kaynağın sürekliliği ve yenilenebilir özelliği sağlanmış olur. Tabi bu entegre jeotermal enerji kullanımı kaynağın sıcaklığı, kaynağın bileşimi, rezervuarın durumu ve kurulacak tesislerin potansiyeli dikkate alınarak özenle projelendirilmelidir.
Yazar hakkında