Tarıma Dayalı Jeotermal Sera İhtisas OSB’lerde Hedef; İyi Tarım,İstihdam, ve İhracaat

Tarıma Dayalı Jeotermal Sera İhtisas OSB’lerde Hedef; İyi Tarım,İstihdam, ve İhracaat

Jeotermal enerjinin birçok sektörde maliyetleri düşüren önemli bir girdi olduğunu biliyoruz. Yenilenebilir ve sürdürülebilir özellikleriyle jeotermal enerji, tarım ve enerji sektörü için önemli bir kaynak.

Özellikle jeotermal enerjinin olduğu bölgelerde iyi tarım uygulamalarının yapılmasına yönelik destekler her geçen gün artıyor. Bu destekler sayesinde illerimizde teknolojik modern sera yatırımlarının arttırılması hedefleniyor. Böylelikle daha iyi ve kalite ürün yetiştirilmesi sağlanacak ve jeotermal enerji kaynakları ile daha az enerji gideri kullanılarak birim maliyet düşürülmesi sağlanacaktır. Birim maliyeti düşen ürünlerin yurt dışında daha karlı bir şekilde pazarlanması sağlanmış olacaktır. Ayrıca bu ürünleri ülke ekonomimize sağlayacağı katma değer ile tarımda ihracatta önemli artış sağlanmış olacaktır.

En Son Aydın’da Sera TDİOSB Kuruldu.

Denizli Sarayköy, Ağrı Diyadin ve İzmir Dikili’de tüzel kişilik kazanan Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölge’lerinden sonra Aydın’da jeotermal enerji ile ısıtmalı sera TDİOSB kuruldu.

Aydın, jeotermal kaynakları ile zengin illerimiz biri konumunda. Ancak son yıllarda bazı çevreci grupların jeotermal elektrik santrallerinin çevre kirliliği yarattığı gerekçesiyle jeotermal kaynaklara karşı bölge halkı kışkırtılmaktadır. Hatta bölgenin en önemli tarım ürünü olan incir üzerinden bir tepki politikası oluşturulmaya çalışılmaktadır. Fakat bölge halkı bölge bir yaklaşım içinde olmamakla birlikte jeotermal sektöründen daha fazla katkı bekliyor. Özellikle jeotermal kaynaklı seralar ve şehir ısıtma sistemleri ile daha fazla istihdam ve daha fazla katma değer sağlanmasını istiyor. Bu konuda 5-10 kişilik ekiple yönetilen milyon dolarlık jeotermal santraller yerine jeotermal ısıtmalı modern sera gibi yüksek istihdam sağlayan yatırımlar isteniliyor.

Yerel yönetimler ve valiliklerde jeotermal kaynakların doğrudan kullanımına yönelik projeleri destekliyor. Özellikle vatandaşın yararına olan onların hayatını kolaylaştıran yatırımlara destek veriliyor artık. Avrupa Birliği proje çağrılarında da aynı durumu görüyoruz. AB projelerinde de bundan sonra jeotermal elektrik santrallere değil, jeotermal kaynakların doğrudan kullanımına destek verileceği belirtiliyor. Zaten aktif olarak şehir ısıtma ve modern sera yapılarında jeotermal kaynaklar kullanılıyor. Önümüzdeki süreçte jeotermal kaynakların JES’ler dışında birçok farklı sektörde kullanılacağına hep birlikte şahit olacağız gibi görünüyor.

 

Yazar hakkında

admin administrator

Bir cevap yazın